browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Cyklovýlet KPŽ 8.8.2017

Posted by on 10. augusta 2017

8. augusta 2017 dopoludnia sa štyria členovia klubu, pricestovaní z rôznych častí Slovenska, a jeden externý člen stretli na ružomberskej stanici, aby spoločne vyskúšali pomerne novú cyklocestu Cyklokorytnička.

Z ružomberskej stanice sme sa, vedení domácim externistom, vydali (odchýlne od oficiálnej trasy cez mesto) cez sídlisko Roveň popri koľajach pomerne veľkého, ale dnes už minimálne využívaného vlečkového systému idúceho cez mesto. Dnes ho tvoria koľaje normálneho rozchodu, ale v dobách prevádzky Korýtka, ako miestni železničku do Korytnice prezývali, sa tu nachádzala koľajová spleť, po ktorej bola úzkorozchodka vedená zhruba tri kilometre – až za bývalú staničku Ružomberok malé nádražie. Asi kilometer za ňou, na okraji Ružomberka a takmer na konci vlečkovej koľaje, sa oficiálne začína Cyklokorytnička, vybudovaná v dvoch etapách a dokončená v roku 2016. Cesta vedie cez ružomberské časti Biely Potok, Jazierce, Podsuchá, obec Liptovská Osada a Patočiny do koncovej stanice Korytnica kúpele, meria zhruba 25 km a má asfaltový, betónový i štrkopieskový podklad. Okolo cyklocesty sú (nielen) na miestach bývalých staníc postavené informačné tabule, ktoré informujú o rušňoch a vozňoch na Korýtku, o trati samotnej či napríklad o jej úlohe počas SNP. Keďže cesta vedie v podstatnej dĺžke v trase bývalej úzkorozchodky, stúpanie po konečnú stanicu je zanedbateľné a zvládne ho každý. Najťažší úsek je od stanice Korytnica, ležiacej pri hlavnej ceste na Banskú Bystricu do samotných kúpeľov, kde je stúpanie krátke, ale kruté. Odmenou je ochutnávka niektorého z piatich tunajších prameňov alebo obed v reštaurácií. Naopak, zabolí pohľad na chátrajúce a zdevastované budovy bývalých kúpeľných domov.

Ako príkre je stúpanie do kúpeľov, tak sladký je zjazd späť k stanici alebo až do Ružomberka – „bola to fakt paráda“. Výlet sa nám celkovo veľmi páčil a návštevu Cyklokorytničky odporúčame každému nadšencovi cyklistiky a/alebo železníc.

Adam Gajdoš

viac informácií o Korýtku

viac informácií o Cyklokorytničke

Comments are closed.