browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Odborná exkurzia ZrSt. Nymburk, Univerzita Pardubice, skúšobný okruh Cerhenice 2. – 4.12.2009

Posted by on 4. decembra 2009

pardubiceDlho sa rozmýšľalo a rozhodovalo, kde strávia študenti končiaceho 5. ročníka svoju poslednú odbornú exkurziu. Napokon z viacerých návrhov bolo rozhodnuté navštíviť „zahraničie“. Ako to už býva zvykom, boli k exkurzií prizvaný i členovia KPŽ.

Zo Žiliny sme odchádzali v stredu poobede vlakom Ex/EC 126 Fatra, takže po príchode do Pardubíc sme sa stihli už iba ubytovať na internátoch Univerzity Pardubice. Vo štvrtok bola plánovaná návšteva železničnej stanice Nymburk. Po príchode na miesto sme absolvovali v zasadacej miestnosti krátke oboznámenie s usporiadaním železničnej stanice a procesmi, ktoré sa tu vykonávajú. V tejto uzlovej stanici sme mali možnosť oboznámiť sa s miestnymi dopravnými procesmi, a technológiou prác v zriaďovacej stanici, ktorá je vybavená spádoviskovým zabezpečovacím zariadením najvyššej kategórie – KOMPAS 5. Zariadenie umožňuje plnú automatizáciu všetkých vykonávaných úkonov – od prísunu vozidiel k spádovisku až po automatické stavanie posunových ciest pre odvesy, reguláciu ich rýchlosti pri brzdení na cieľ. V ďalšej časti exkurzie v Nymburku sme oboznámili s miestnymi informačnými systémami používanými v prevádzke ČD, ktoré uľahčujú a skracujú trvanie mnohých technologických procesov najmä pri práci v zriaďovacej stanici. Ďalej sme navštívili pracovisko staničného dispečera a dopravnú kanceláriu.

V piatok sme vyrazili za pochmúrneho počasia do Cerheníc na Skúšobný okruh Výskumného ústavu železničného. Žiaľ kvôli prísnemu zákazu fotenia nemôžeme ponúknuť žiadne fotografie. Pracovník VÚŽ nás oboznámil s technologickými postupmi, technológiami a zariadeniami (stabilné aj mobilné prostriedky) používanými pri skúškach železničných vozidiel na skúšobnom okruhu. V čase našej návštevy prebiehali na okruhu skúšky viacsystémových elektrických rušňov radu 380 002 a 003 od fy. Škoda pre ČD, a elektrického rušňa od fy. Alstom pre čínske železnice.

Návštevou skúšobného okruhu v Cerheniciach sme ukončili náš oficiálny program exkurzie a s prestupom v Kolíne na EC/Ex 129 sme sa pobrali na cestu do Žiliny. Táto odborná exkurzia bola podľa môjho názoru skvelým zakončením seriálu odborných exkurií, na ktorých sme sa v rámci nášho štúdia mali možnosť zúčastniť. Bola ďalším vhodným prínosom pre naše štúdium i všeobecný prehľad o problematike železníc a organizácie procesov, ktoré sa v jej prevádzke vyskytujú. Dúfam, že sa do budúcna bude dariť organizovať ďalšie skvelé exkurzie pre študentov KŽD FPEDaS.

Bc.Martin Horňák

Comments are closed.