browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Exkurzia CRD Trnava a ŽOS Trnava 20.11.2013

Posted by on 20. novembra 2013

DSC_3032Dňa 20. Novembra 2013 sa pár členov Klubu priateľov železníc v skorých ranných hodinách vybralo na exkurziu do Trnavy. Poniektorí členovia mali problémy so skorou rannou hodinou stretnutia 6:45. Našťastie nikto nezaspal a všetci sme sa zišli na druhom nástupišti včas,by sme stihli vlak R 600 z pravidelným odchodom zo Žiliny 7:25. Predpokladaný príchod do Trnavy bol 9:39 aj sa to podarilo. Spoločnými silami a s dáždnikom nad hlavou sme a dopravili pred vrátnicu ŽOS Trnava a.s. Tam nás čakal pán, ktorý nám povedal úvodné pokyny ohľadom bezpečnosti a zveril nás do rúk svojho kolegu, ktorý nás previedol celým areálom.Začali sme s  prehliadkou dielní. Dozvedeli sme sa že ŽOS Trnava, a.s. je najväčšou dielňou na opravy železničných vozňov v strednej Európe. Spoločnosť vyrába nové nákladné železničné vozne, vykonáva revízie nákladných a osobných železničných vozňov, ich prestavby a modernizácie, opravy podvozkov, brzdových komponentov, ťahadlového a narážacieho ústrojenstva, výrobu a opravy dvojkolesí.

Keď už sme videli všetko čo sme mohli vidieť, tak s veľkým poďakovaním a s úsmevom na tvári už naše kroky smerovali do centra riadenia dopravy v Trnave. Milý pán nás priviedol po schodoch do neba až k hlavnej miestnosti, kde sa to všetko dialo. Tu sídlili traja vnútorný výpravcovia, vedúci zmeny a operátorka. Boli sme oboznámený s tým, že z tohto centra sa diaľkovo riadi trať od stanice Bratislava – Rača po Nové mesto nad Váhom. Riadia to pomocou elektronického zabezpečovacieho zariadenia SIMIS. Milá teta operátorka nám s radosťou predviedla jej prácu a už s menšou radosťou prezradila výšku platu. Zamestnanci boli veľmi ochotný a odpovedali nám na všetky otázky na ktoré vedeli odpovede. Po načerpaní nových vedomostí, sme sa presunuli pred stanicu a začali diskutovať o nasledujúcom programe. Niektorí sa vybrali svojím smerom a ostatní sme nastúpili do vlaku a presunuli sa do Leopoldova, dočerpať energiu v staničnej krčme, kde sme príjemne posedeli a pokecali. Cesta vlakom späť do Žiliny bola vďaka občerstveniu v krčme hneď príjemnejšia a zbehla rýchlejšie.

autori: Miloslava Bilkova, Veronika Maruščáková
foto: Martin Majtán

Comments are closed.