browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Exkurzia ŽOS Zvolen 2.3.2016

Posted by on 26. apríla 2016

spol_zosZV2.3.2016 sa 18 členná skupina klubistov spolu s pedagogickým dozorom vybrala na exkurziu do Železničných opravovní a strojární vo Zvolene. Do Zvolena sme pocestovali krátko pred siedmou hodinou rannou. Vo vlaku vládla príjemná atmosféra, náladu nám zlepšilo aj slnečné počasie pred Banskou Bystricou. Po vystúpení na zastávke Zvolen mesto sme sa spoločne presunuli do ŽOSky. Po úvodnom oboznámení sa s bezpečnostnými zásadami a základnými informáciami o podniku nás odviedli do jednotlivých hál.

Prvou z nich je prevádzka LOKO, ktorá zabezpečuje modernizácie,  revízie, údržby a opravy železničných koľajových vozidiel dieselovej a elektrickej trakcie a okrem iného aj výrobu a opravu náhradných dielov potrebných pre prevádzku ŽKV. Tu sme mali možnosť vidieť rôzne zariadenia priamo v prevádzke – výrobu komponentov pre železničné koľajové vozidlá, ako aj zariadenia slúžiace na opracovanie dvojkolesí. V halách boli okrem toho samozrejme k nahliadnutiu aj hnacie vozidlá prevažne dieselovej trakcie, ktoré sa podrobovali revíznym opravám či údržbe, ale aj nákladné vozne, ktorými sa táto prevádzka zaoberá len výnimočne (oprava a údržba vozňov sa vykonáva najmä v ŽOS Trnava). Následne sme mali možnosť odviezť sa na stanovišti rušňa 712.416 po vlečke v areáli závodu, pri ktorom vznikla aj spoločná fotka.

Po prehliadke prevádzky LOKO sme sa presunuli k hale SV – strojová výroba, ktorá zabezpečuje výrobu a renováciu náhradných dielov pre hnacie vozidlá. Tu sa nachádzalo aj meracie stredisko, kde nám predviedli prístroj Prismo 10 využívajúci technológiu 3D merania určený okrem iného aj na meranie ozubených kolies. Žiaľ, fotografie z jednotlivých výrobných prevádzok nebolo možné vyhotoviť.

Po skončení exkurzie nastal čas na obed v miestnom penzióne, po ktorom sme sa už vydali na cestu (aj) do Žiliny.

 

Igor Dömény

Comments are closed.