browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Exkurzia u dopravcu AWT na Ostravsku 10.4.2017

Posted by on 11. apríla 2017

V pondelok 10. apríla 2017 sa deväť členov nášho klubu zúčastnilo exkurzie na prevádzkach dopravcu Advanced World Transport (AWT), ktorý sa venuje prioritne obsluhe železničných vlečiek v tzv. Ostravsko-karvinskom revíri, ale je tiež významným hráčom na poli železničnej nákladnej dopravy v Českej republike i na Slovensku. Dopravca disponuje dovedna 159 rušňami a má cez 5000 vozňov, niekoľko stoviek ďalších má i v prenájme.

Samotná exkurzia začala o 8:30 na ostravskom hlavním nádraží, kam po nás prišiel mikrobus, vďaka ktorému sme mohli navštíviť jednotlivé závody vzdialené od seba niekoľko kilometrov. Ním prišli aj naši trpezliví sprievodcovia – pán Vyplel a pani Hammerová – ktorí nás sprevádzali po celú dobu exkurzie. Prvá zastávka nášho „zájazdu“ bola na prevádzke pri bývalej bani Zárubek, kde sme si prezreli opravovňu vozňov. Oboznámili sme sa s vozňami, ktoré sa u AWT využívajú najviac. Mali sme tiež možnosť na vlastné oči vidieť proces rôznych stupňov opráv. Tiež sme sa pozreli na „tranzito“, kde nám ukázali systém zavedenia a spisovania vlakov.

Následne sme sa presunuli do areálu bývalej Koksovne Ján Šverma, kde sa v súčasnosti hlavne prekladá uhlie z revíru, pričom sa využíva aj systém ACTS (Abroll-Container-Transport-System) – prepravný systém pre kombinovanú dopravu cesta – železnica, pričom sú využívané špeciálne kontajnery prepravované na železničných vozňoch a automobilových nosičoch kontajnerov. Názorná ukážka umu vodiča nákladného auta bola pre nás zážitkom, ale utvrdila nás v tom, aká náročná je práca v ťažkom priemysle.

Potom sme sa presunuli do areálu Paskov. Do tunajšej stanice je totiž zaústené rušňové depo a hlavne terminál multimodálnej prepravy. Ako prvé sme navštívili rušňové depo, či skôr opravovňu rušňov, kde sme sa zoznámili s jej fungovaním a prezreli sme si práve opravované stroje radov 740 a 771. Potom sme sa presunuli k terminálu, kde nám bol dopodrobna vysvetlený systém jeho prevádzky a ďalšie detaily jeho fungovania. Následne sme zavítali na stanovište výpravcu, ktorý z ústredného stavadla netradičného staničného zabezpečovacieho zariadenia pôvodom z Nemecka riadi dopravu v celej stanici.

Nakoniec sme boli dopravení do srdca spoločnosti AWT v centre Ostravy, kde sme boli oboznámení s fungovaním dispečingu a náplňou práce jednotlivých dispečerov a operátorov, čo bolo (aspoň pre mňa) veľmi zaujímavé a poučné. Tým sa už ale program našej exkurzie úplne vyčerpal a museli sme sa našim milým sprievodcom poďakovať a rozlúčiť sa. Časť „klubistov“ sa pobrala hneď domov na Slovensko, ale väčšina účastníkov si ešte prezrela zaujímavosti Ostravy!!!

Adam Gajdoš

Comments are closed.