browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Exkurzia v termináli Metrans 20.10.2015

Posted by on 20. októbra 2015

DSC_4095Do Dunajskej Stredy sme vyrazili zavčas ráno, no počasie nám moc neprialo. Do Dunajskej Stredy sme prišli trocha omeškaní z dôvodu výlukových prác na trati Bratislava – Komárno. Veľmi milé gesto bolo, keď pre nás na stanicu prišli autami pracovníci zo spoločnosti Metrans, keďže terminál je od stanice vzdialený približne 2,5 km. V Metranse sa nás už ujali p. kompetentní od Metransu, ktorí nám podali viacero zaujímavých informácii o danom terminály pre intermodálnu prepravu.

Terminál je určený pre kombináciu cesta – železnica a opačne, kde je obrat cca 500 nákladných cestných súprav a cca 7 až 10 párov vlakov denne. Kapacita terminálu je 25 000 TEU, čo je na slovenské pomery dosť slušné. V terminály sa nachádzajú 3 portálovo mostové žeriavy s nosnosťou 37 t a 5×650 m + 4×550 m dlhé koľaje, ktoré sú napojené na trať Komárno – Bratislava. Pre zaujímavosť ucelené vlaky chodia do prístavu Bremerhaven, Koper, ďalej sú to vlaky do Budapešti, Rakúska, Turecka, …

V termináli nás pustili aj na jeden z troch žeriavov a previedli nás ním od kabíny žeriavnika cez strojovňu s navijakom až na úplný vrchol žeriavu, kde sme mali výhľad na celú plochu terminálu.

Michal Vojčinák

autor fotiek: Bc. Martin Majtán

Comments are closed.