browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Hontiansky expres 2018

Posted by on 1. októbra 2018

V dňoch 4. a 5.8.2018 sa konala ďalšia jazda KPŽŽU. Tentokrát sme oprášili trať 153 zo Zvolena do Šiah, kde je od februára 2003 zastavená osobná doprava. Odvtedy tu vlaky osobnej dopravy objavujú iba zriedka, väčšinou v podobe raritných historických vlakov Klubu historickej techniky pri Rušňovom depe Zvolen pre verejnosť alebo v podobe zvláštnych vlakov, vypravených pre uzavreté skupiny nadšencov železníc. Náš vláčik chcel pripomenúť časy pravidelnej osobnej dopravy a poskytnúť tak širokej verejnosti možnosť vyskúšať si na tejto trati cestovanie klasickou súpravou, aké sú dnes vo zvolenskom regióne v bežnej prevádzke. Vďaka spolupráci s Festivalom Atmosféra, konanom súbežne v Hontianskych Nemciach, sme naše vlaky ozvláštnili dvoma vystúpeniami hudobníkov vo vlaku. Súčasne sme návštevníkom festivalu ponúkli odvoz mimoriadnym vlakom do Zvolena v nedeľu ráno, po skončení festivalu, resp. dopravu na festival v oboch vlakoch vypravených zo Zvolena.

plagát_hontexpres

Jazdu oficiálne organizoval KPŽŽU a Železničné múzeum Stará Turá s podporou dopravcov LTE a ZSSK. Za jazdou stoja v podstate štyria ľudia – súčasní členovia klubu Adam Gajdoš a Nikolaj Šeršeň a „emeritní“ členovia Michal Melicher a Tomáš Hornáček. Samotnej jazde mimoriadneho vlaku predchádzali skutočne týždne príprav. Predpredaj lístkov, tvorba plagátu, objednanie bežných i lepenkových cestovných lístkov, vylepenie plagátov po obciach a zabezpečenie propagácie jazdy, vytvorenie vlakových sprievodcov, zabezpečenie prenájmu osobných vozňov a komunikácia s manažérom infraštruktúry ohľadom jazdy vlakov, to sú len niektoré z činností, ktorým sa museli organizátori venovať. Na jazde sa potom činila ďalšia štvorica členov KPŽŽU – Thomas Štefák, Matúš Dlugoš, Lukáš Remeň a Maxo Meixner, ktorí v pozíciách sprievodcov zabezpečovali predaj cestovných lístkov a ďalšie dôležité dopravno-prepravné úkony.

Akcia Hontiansky expres pre nás oficiálne začala v sobotu 3.augusta o siedmej ráno, kedy sme si od ZSSK prevzali dohodnutú súpravu piatich osobných vozňov (4xBdt + 1xB). Do čela súpravy sa postavil rušeň 740.883 poskytnutý dopravcom LTE. Ledva sme nachystali súpravu na jazdu, už sa začali objavovať prví cestujúci. Vlak OsOs 30420 „Hontiansky expres“ odišiel zo Zvolena načas o 9:30. Stanovené jazdné doby nezodpovedali reálnym schopnostiam rušňa radu 740, resp. traťovým pomerom s množstvom opatrných jázd cez železničné priecestia, takže sme pomerne rýchlo nabrali meškanie, ktoré v cieľových Šahách predstavovalo 13 minút. Na spiatočnej ceste sme si viedli ešte horšie (+22 minút vo Zvolene), ale tam zavážilo najmä meškanie zo Šiah z dôvodu poruchy a následného vypnutia z brzdy na jednom z vozňov radu Bdt. Vo Zvolene nasledovalo odstavenie dvoch „Bdtčiek“, ktoré už z hľadiska kapacity neboli potrebné, upratanie zvyšných troch vozňov a odchod s „Atmosféra expresom“ do Hontianskych Nemiec. V Nemciach prebehlo obehnutie súpravy a zamknutie na štvrtej (manipulačnej) koľaji. Potom si už zúčastnení „klubisti“ a „LTEčkari“ mohli vydýchnuť a stráviť krásny večer v srdci Hontu – či už na Atmosfére alebo pri spoločnej večeri a opekačke na stanici v Nemciach. Družné rozhovory prebiehali až do noci.

Ráno sme po sebe po sebe poupratovali staničné priestory, prestavili súpravu na hlavnú staničnú koľaj a v rýchlosti súpravu ešte pozametali. To už boli kyvadlovou dopravou prepravovaní návštevníci festivalu, ktorí sa s nami viezli do Zvolena a ďalej vlakom/autobusom domov. Pohodlie nášho spiatočného „Atmosféra expresu“ využila takmer štyridsiatka návštevníkov Atmosféry. Po príchode vlaku do Zvolena bola súprava opäť vyriadená a spolu so zvyšnými dvomi vozňami pripravená na vrátenie Železničnej spoločnosti Slovensko. Vlakový rušeň sa následne dopravil do Žiaru nad Hronom, kde mu bolo po krátkej, ale náročnej službe v osobnej doprave dopriate prevádzkové ošetrenie. Väčšina „našich“ sa ponáhľala na prípojné vlaky domov, záverečného zhodnotenia akcie v priestoroch staničnej reštaurácie sa tak zúčastnil iba jeden organizátor a traja sprievodcovia.

Záverom tejto krátkej správy o konaní akcie Hontiansky expres (2018) z pohľadu organizátora by som chcel poďakovať kolegom-organizátorom za voľný čas obetovaný usporiadaniu akcie, sprievodcom vlakov za ochotné zhostenie sa svojich pozícií, dopravcovi LTE Logistik a Transport a jeho zamestnancom za rozsiahlu pomoc pri zabezpečení jazdy a poskytnutie HDV na jazdu, dopravcovi ZSSK za výhodný prenájom osobných vozňov, Veronike Melicherovej za prípravu plagátov a tričiek pre usporiadateľov, Martinovi Gajdošovi za pilotáž našich mimoriadnych vlakov, ale tiež všetkým účastníkom z radov KPŽŽU a LTE, bez ktorých by jazda Hontianskeho expresu nemala šmrnc.

Adam Gajdoš

Comments are closed.